Quantcast
Channel: Huis en Tuin – Artikell.nl
Viewing all articles
Browse latest Browse all 35

Zorg dat je verwarmingssysteem langer mee gaat

$
0
0

Je verwarming heeft ook ‘goed’ water nodig
Ook al brandt je cv-ketel nog zo hard, het is uiteindelijk het water in de leidingen waar je huis door verwarmd wordt. Water speelt namelijk een verstopte hoofdrol bij warmtempompen, centrale verwarming en vloerverwarming. Het is dus belangrijk dat dit water schoon blijft en niet verontreinigd raakt of afbreuk veroorzaakt. In dit artikel kun je lezen hoe je hiervoor kan zorgen.

Het zou kunnen zijn dat u denkt, waarom hoor ik hier nu pas van? Dit komt doordat de belangrijke rol van schoon systeemwater pas in de laatste paar jaar duidelijk is geworden. Wanneer u een aantal jaar geleden aan een specialist zou hebben gevraagd of het zwarte systeem water schadelijk is? Dan had hij je verteld dat er niets aan de hand is. Dit kon namelijk betekenen dat simpelweg alle zuurstof ontbrak in het water. Echter, is het systeem water zwart door alle loskomende metaaldeeltjes uit de radiotoren en leidingen.

Het zit namelijk zo dat in de nieuwere verwarmingsinstallaties juist een hoop meer kleine onderdelen zitten dan in de ketels voorheen. Hier zit ook een nadeel aan vast. De kans op een verstopping is groter. Je merkt dat de risico’s van een vervuild watersysteem zijn toegenomen.

De plaatsen waar sprake is van vervuiling kan geen warm water ontvangen, en dus ook geen warmte afgifte. Hierdoor duurt het niet alleen langer voordat het warm is, maar kost het ook nog eens meer energie om uw huis te verwarmen.

Wat zijn de boosdoeners?
1. Kalk. Ook al is het water relatief zacht, nog steeds kan de kalk zich afzetten in uw systeem. Veelal is hier sprake van bij de warmtewisselaar, en andere gevoelige elementen. Tijdens het gebruik, valt dit bijna niet op. Maar uiteindelijk zal dit wel tot meer kosten leiden omdat het rendement van uw systeem langzaam afneemt. Dit zal leiden tot een storing of een defect.
2. Roest. In leidingwater zit zuurstof. Wanneer water en zuurstof met elkaar gecombineerd worden, ontstaat er roest. Wanneer uw fiets verroest is, kunt u meestal nog wel even doorfietsen. Wellicht dat u wel iets harder moet trappen. Dit geldt ook voor de installatie. Wanneer er roest op zit, kan er nog best even mee vooruit. Maar zoals op de fiets harder getrapt moet worden, moet de installatie ook net iets harder werken om meer water te verwarmen. Ook kan er een storing ontstaan doordat er roest door het systeem gaat rondwarrelen.
3. Te lage of hoge zuurgraad en bacteriën. Een correcte pH-waarde (zuurgraad) is van belang voor de kwaliteit van het systeemwater. Wanneer de zuurgraad te laag is zullen de stalen onderdelen van de installatie aangetast worden. Wanneer de zuurgraad te hoog is zal het aluminium beschadigd worden. Ook zijn er volop bacteriën aanwezig in het systeemwater. Op de langere termijn richten deze ook schade aan, met name door gasvorming.
Denk je nu: ik moet meteen schoonmaken en vers water in de installatie gooien? Doe dit niet. Hier verander je alleen de zuurtegraad mee en zorg je alleen maar voor meer kalk en zuurstof. Dit is alleen maar schadelijk voor de kwaliteit van het water.
Hoe hou ik mijn water in goede conditie?
Dit is makkelijk. Alles is namelijk goed te verzorgen met een goede systeemwaterbescherming. Het leidingwater krijgt hiermee een filter en speciale vloeistoffen. Dit zorgt ervoor dat het vuil op een nuttige en snelle manier verwijderd wordt. Ook blijft de zuurgraad stabiel en verminderd het kalk en roest.

Breng je gasrekening omlaag
De nieuwe generatie hr-ketels is ontzettend intelligent. Ze bepalen namelijk zelf de temperatuur waardoor je huis lekker verwarmd is. Wanneer je vuil water in je systeem hebt, of een verstopping, dan werkt de ketel iets harder om dit schoon te houden. Zelf merkt u hier niets van, behalve aan de hogere gasrekening. Heeft u echter schoon systeemwater? Bespaar dan tot wel 15% op het energieverbruik.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 35